Токът за бита ще поевтинее с около половин процент средно за

...
Токът за бита ще поевтинее с около половин процент средно за
Коментари Харесай

От 1 юли цената на тока пада средно с 0.5%

Токът за бита ще поевтинее с към половин процент средно за страната от 1 юли, сочат плановете на Комисия за енергийно и водно контролиране.

Намалението за „ Енерго-Про “ ще е с малко под 2%, а за ЧЕЗ - с 0.5%. За потребителите на EVN ще има повишаване с 0,15%, заяви шефът на енергийния регулатор Иван Иванов.

От 1 юни цената на природния газ, доставян от Русия, поевтинява с 9%. КЕВР утвърди предлагането на държавния доставчик " Булгаргаз " цената за вътрешния пазар да е 20.33 лева за мегаватчас без такси и данъци - с 2 лева по-ниска от досегашната. Първоначално " Булгаргаз " бе поискала 1.7% понижение на цената, само че поради спада на цените на европейските спотови пазари към края на май, то е преизчислено до 9.04%. 

Прогнозите на " Булгаргаз " за цената през юли е още едно понижение – със 7%, само че следва да се види какво ще покажат тържищата за газ в Европа до края на юни.

Въпреки поевтиняването на природния газ регулаторът реши да не трансформира цената на топлоенергията от 1 юни. " Причината е, че през юни енергийните сдружения не създават топлинна сила за отопление на битови консуматори. На второ място - цената на природния газ беше на един исторически, невъобразим до момента най-малко, тъй че понижението няма да има значително въздействие. И на трето място - ще се окаже, че новите цени ще работят единствено десетина дни ", изясни Иван Иванов.

На 10 юни се чака КЕВР да вземе решение с какъв брой да поевтинее цената на топлоенергията със задна дата от август предходната до март тази година. " Булгаргаз " ще възвърне суми за парно и топла вода на потребителите, откакто " Булгаргаз " и съветската " Газпром " договориха значително по-ниски цени на природния газ. 

„ Булгаргаз “ е подготвена с изчисленията си за сумите, които би трябвало да се вращат, откакто 150 млн. лева ѝ бяха преведени от съветската компания „ Газпром износ “ и енергийният регулатор дефинира цени на газа за интервала от август предходната до март тази година. От сдружението оповестяват, че се изчаква и утвърждение от Българския енергиен холдинг. Веднага по-късно „ Булгаргаз “ ще изпрати на своите клиенти споразуменията, съдържащи сумите за възобновяване. Очакването е, че потребителите ще бъдат обезщетени още с изравнителните сметки за парно и топла вода.

През април газовите цени паднаха с близо 43% и това понижение към този момент бе отразено в цените на топлофикациите - те понижиха приблизително с 22%, а през май - с нови 3%. Предстои още едно решение за техните цени - от юли 2020 година, които към този момент ще работят за цяла година и промени ще има единствено при рискови скокове или сподаве на цената на природния газ.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР